- Strona główna
- Archiwum aktualności
Archiwum aktualności
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |"Orszak zimowych przebierańców"
10 Lutego 2016
Do 10 lutego zapraszamy na zajęcia w Swołowie:
"Orszak zimowych przebierańców"
Kto i dlaczego skrywał się pod maską? Podążamy za orszakiem bożonarodzeniowych i zapustnych postaci z archiwalnych zdjęć, aby dowiedzieć się, dokąd i w jakim celu zmierzały koń, niedźwiedź, czy kominiarz...
Przybliżamy symbolikę poszczególnych postaci oraz opowiadamy, jaką rolę pełniły dawniej na wsi. Nieodłączną atrakcję spotkań stanowi część warsztatowa.
W trakcie zajęć z plastyki obrzędowej uczestnicy uczą się, jak wykonać maskę dawnego kolędnika, czy karnawałowego przebierańca.
czas trwania: 2 h
wiek: 6+
+ ognisko z własnym prowiantem 2zł
+ bryczka lub sanie 3zł
Rezerwacje grup tel.: 785993597
"Orszak zimowych przebierańców"
Kto i dlaczego skrywał się pod maską? Podążamy za orszakiem bożonarodzeniowych i zapustnych postaci z archiwalnych zdjęć, aby dowiedzieć się, dokąd i w jakim celu zmierzały koń, niedźwiedź, czy kominiarz...
Przybliżamy symbolikę poszczególnych postaci oraz opowiadamy, jaką rolę pełniły dawniej na wsi. Nieodłączną atrakcję spotkań stanowi część warsztatowa.
W trakcie zajęć z plastyki obrzędowej uczestnicy uczą się, jak wykonać maskę dawnego kolędnika, czy karnawałowego przebierańca.
czas trwania: 2 h
wiek: 6+
+ ognisko z własnym prowiantem 2zł
+ bryczka lub sanie 3zł
Rezerwacje grup tel.: 785993597
Jarmark bożonarodzeniowy
20 Grudnia 2015
Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie zaprasza na Jarmark bożonarodzeniowy, który odbędzie się 20 grudnia 2015 r.w godz. 10-16.
W tym roku dla gości jarmarku przygotowaliśmy targ rękodzieła ludowego (w stodole bogatego chłopa artyści wystawią na sprzedaż świąteczne ozdoby, stroiki, wigilijne anioły, suszone zioła, ceramikę, filcowe prezenty), a także warsztaty wykonywania tradycyjnych ozdób ze słomy, łańcuchów, świec z wosku pszczelego i papierowych aniołów (od godz. 12 - budynek tkacki). Podczas zajęć wyświetlane będą fotografie dawnych grup kolędniczych z Pomorza.
W budynku z piecem chlebowym odbędzie się pokaz tradycyjnego wypieku ciasta piernikowego.
W Zagrodzie nr 15 będzie można skosztować gorącęgo bigosu, żurku, grochówki, pierogów z kapustą i grzybami oraz aromatycznego grzanego wina. A na stół świąteczny będzie można kupić staropolski piernik dojrzewający, zakwas buraczany, domowe przetwory, kiełbasę swojską, rozgrzewające nalewki.
W Zagrodzie nr 8 Albrechta rozdawane będzie sianko wigilijne - przy zagrodzie z żywymi zwierzętami, gdzie oko cieszyć będą owieczki pomorskie z jagniętami.
Swołowskie koniki przewiozą chętnych bryczką, a kiedy spadnie śnieg, na polanę wyjadą sanie i każdy odwiedzający będzie mógł czerpać radość z jazdy po białej Krainie w Kratę.
Dla głodnych Gospoda pod Wesołym Pomorzaninem zaserwuje dania z gęsi pomorskiej, swojską kaczkę, pierogi z grzybami i kapustą oraz kartacze. U Gospodarza Izdebskiego będzie można złożyć zamówienie na świeżą rybę, potrawy wigilijne, ciasta i szopki piernikowe.
(zamówienia można składać wcześniej pod nr tel. 660-717-433)
Koszt wstępu 6zł obejmuje zwiedzanie wszystkich obiektów muzealnych, pokaz wypieku piernika, sianko wigilijne pod obrus do wzięcia na Zagrodzie 8 oraz warsztaty ozdób świątecznych.
Zapraszamy!
W tym roku dla gości jarmarku przygotowaliśmy targ rękodzieła ludowego (w stodole bogatego chłopa artyści wystawią na sprzedaż świąteczne ozdoby, stroiki, wigilijne anioły, suszone zioła, ceramikę, filcowe prezenty), a także warsztaty wykonywania tradycyjnych ozdób ze słomy, łańcuchów, świec z wosku pszczelego i papierowych aniołów (od godz. 12 - budynek tkacki). Podczas zajęć wyświetlane będą fotografie dawnych grup kolędniczych z Pomorza.
W budynku z piecem chlebowym odbędzie się pokaz tradycyjnego wypieku ciasta piernikowego.
W Zagrodzie nr 15 będzie można skosztować gorącęgo bigosu, żurku, grochówki, pierogów z kapustą i grzybami oraz aromatycznego grzanego wina. A na stół świąteczny będzie można kupić staropolski piernik dojrzewający, zakwas buraczany, domowe przetwory, kiełbasę swojską, rozgrzewające nalewki.
W Zagrodzie nr 8 Albrechta rozdawane będzie sianko wigilijne - przy zagrodzie z żywymi zwierzętami, gdzie oko cieszyć będą owieczki pomorskie z jagniętami.
Swołowskie koniki przewiozą chętnych bryczką, a kiedy spadnie śnieg, na polanę wyjadą sanie i każdy odwiedzający będzie mógł czerpać radość z jazdy po białej Krainie w Kratę.
Dla głodnych Gospoda pod Wesołym Pomorzaninem zaserwuje dania z gęsi pomorskiej, swojską kaczkę, pierogi z grzybami i kapustą oraz kartacze. U Gospodarza Izdebskiego będzie można złożyć zamówienie na świeżą rybę, potrawy wigilijne, ciasta i szopki piernikowe.
(zamówienia można składać wcześniej pod nr tel. 660-717-433)
Koszt wstępu 6zł obejmuje zwiedzanie wszystkich obiektów muzealnych, pokaz wypieku piernika, sianko wigilijne pod obrus do wzięcia na Zagrodzie 8 oraz warsztaty ozdób świątecznych.
Zapraszamy!
Gęsina w Swołowie
07 Listopada 2015
Na św. Marcina najlepsza pomorska gęsina!
Pomorska „Gęsina” odbywa się późną jesienią, bo to właśnie w okolicach dnia św. Marcina bije się gęsi. I choć pomorski szlachcic Andreas Puttkamer zwykła mawiać: „A co tam jedna gęś – tylko udko i pierś”, okazuje się, że mięso gęsie ma nie tylko duże walory smakowe, ale również zdrowotne:
– Mięso gęsie jest mięsem drobnowłóknistym, łatwo strawnym, a do tego jest bardzo odżywcze. Tłuszcz gęsi jest dużo zdrowszy od wieprzowego, bo ma wyższą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych – zachwala gęsinę Karolina Lewandowska, specjalistka ds. chowu w Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie. – O walorach smakowych trzeba przekonać się na miejscu w Swołowie.
Podczas imprezy, która odbędzie się od 7, 8 i 11 listopada (sobota, niedziela i środa), będzie można zjeść na miejscu lub kupić na wynos gęś pieczoną, półgęski wędzone, pierogi z gęsiną, żołądki gęsie, pasztety, galarety, gęsi smalec, zupy na gęsinie oraz domowe przetwory, które powinny znaleźć się w każdej domowej spiżarni. Targ produktów wiejskich tradycyjnie już („Gęsina „ w Swołowie organizowana jest już po raz ósmy) odbędzie się pod wielkim namiotem halowym, gdzie deszcz i wiatr nie będzie nam straszny!
Potrawy z gęsi serwować będzie ponad 40 kół gospodyń wiejskich i restauratorów. W tym samym czasie, w drugiej części Muzeum (Zagroda Albrechta nr 8) na obiad z gęsiny zapraszać będzie Gospoda pod Wesołym Pomorzaninem. Ponad to odbędzie się kiermasz rękodzieła pomorskiego, a także pokazy darcia pierza i warsztaty tkackie. Organizatorzy zaplanowali także szycie gasek dla najmłodszych, konkursy, występy zespołów muzycznych, prelekcje o zdrowotnych walorach gęsiego mięsa, pokazy pracy kowali w muzealnej kuźni. Pokazy gotowania poprowadzą bohaterowie Master Chefa, wśród których, oprócz Ludwiki Dąbrowskiej, specjalizującej się w mięsiwach i owocach morza, będą Adam Kozanecki, Agnieszka Poprawska, Damian Kordas i Rafał Sarnowski będą w Swołowie prowadzić konkursy i serwować gościom dania z gęsi. - Będziemy w naszym stoisku serwować bigos staropolski, czerninę, będzie można kupić nasze trufle, wędzone półgęski, smalec z gęsi, swojską kiełbasę z gęsiną w słoiku, gęsie szyjki czy pieczoną gęś w jabłkach i gruszkach - opowiada Ludwika Dąbrowska. - Wszystko przygotowane przez uczestników programu Master Chef i według naszych receptur. Ponadto bohaterów programu będzie można podpytać o tajniki jego powstawania, pracę na planie i kulinarne pasje.
Impreza w Swołowie potrwa w godz. 10-16 Wstęp kosztuje 8 złotych.
Gorąco polecamy!
Pomorska „Gęsina” odbywa się późną jesienią, bo to właśnie w okolicach dnia św. Marcina bije się gęsi. I choć pomorski szlachcic Andreas Puttkamer zwykła mawiać: „A co tam jedna gęś – tylko udko i pierś”, okazuje się, że mięso gęsie ma nie tylko duże walory smakowe, ale również zdrowotne:
– Mięso gęsie jest mięsem drobnowłóknistym, łatwo strawnym, a do tego jest bardzo odżywcze. Tłuszcz gęsi jest dużo zdrowszy od wieprzowego, bo ma wyższą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych – zachwala gęsinę Karolina Lewandowska, specjalistka ds. chowu w Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie. – O walorach smakowych trzeba przekonać się na miejscu w Swołowie.
Podczas imprezy, która odbędzie się od 7, 8 i 11 listopada (sobota, niedziela i środa), będzie można zjeść na miejscu lub kupić na wynos gęś pieczoną, półgęski wędzone, pierogi z gęsiną, żołądki gęsie, pasztety, galarety, gęsi smalec, zupy na gęsinie oraz domowe przetwory, które powinny znaleźć się w każdej domowej spiżarni. Targ produktów wiejskich tradycyjnie już („Gęsina „ w Swołowie organizowana jest już po raz ósmy) odbędzie się pod wielkim namiotem halowym, gdzie deszcz i wiatr nie będzie nam straszny!
Potrawy z gęsi serwować będzie ponad 40 kół gospodyń wiejskich i restauratorów. W tym samym czasie, w drugiej części Muzeum (Zagroda Albrechta nr 8) na obiad z gęsiny zapraszać będzie Gospoda pod Wesołym Pomorzaninem. Ponad to odbędzie się kiermasz rękodzieła pomorskiego, a także pokazy darcia pierza i warsztaty tkackie. Organizatorzy zaplanowali także szycie gasek dla najmłodszych, konkursy, występy zespołów muzycznych, prelekcje o zdrowotnych walorach gęsiego mięsa, pokazy pracy kowali w muzealnej kuźni. Pokazy gotowania poprowadzą bohaterowie Master Chefa, wśród których, oprócz Ludwiki Dąbrowskiej, specjalizującej się w mięsiwach i owocach morza, będą Adam Kozanecki, Agnieszka Poprawska, Damian Kordas i Rafał Sarnowski będą w Swołowie prowadzić konkursy i serwować gościom dania z gęsi. - Będziemy w naszym stoisku serwować bigos staropolski, czerninę, będzie można kupić nasze trufle, wędzone półgęski, smalec z gęsi, swojską kiełbasę z gęsiną w słoiku, gęsie szyjki czy pieczoną gęś w jabłkach i gruszkach - opowiada Ludwika Dąbrowska. - Wszystko przygotowane przez uczestników programu Master Chef i według naszych receptur. Ponadto bohaterów programu będzie można podpytać o tajniki jego powstawania, pracę na planie i kulinarne pasje.
Impreza w Swołowie potrwa w godz. 10-16 Wstęp kosztuje 8 złotych.
Gorąco polecamy!
Nowa oferta edukacyjna
23 Września 2015
Informujemy, że od 1 października 2015 r. zmienia się oferta edukacyjna realizowana w Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie oraz cennik zajęć:
Lekcje i warsztaty w ofercie MKLP:
100 lat – zatrzymany czas - 10 zł/os.
Dzieciństwo na Pomorzu - 10 zł/os.
Fleciki, piszczałki, kołatki - 10 zł/os.
Utkane opowieści – o lnie - 12 zł/os.
Utkane opowieści – o wełnie - 12 zł/os.
Prządka bajarka, czyli po nitce do bajki - 10 zł/os.
Pokaż mi, co w garnku masz - 12 zł/os.
W przydomowym ogródku - 10 zł/os.
Zielna, zielna... - 10 zł/os.
Z gliny jesteśmy - 12 zł/os.
Jajko – od początku - 12 zł/os.
Orszak zimowych przebierańców - 10zł/os.
Chmiel i słód zachowaj Boże - 12 zł/os.
Grupy, które zarezerwują zajęcia jeszcze we wrześniu, zapłacą za zajęcia według starego cennika.
Lekcje i warsztaty w ofercie MKLP:
100 lat – zatrzymany czas - 10 zł/os.
Dzieciństwo na Pomorzu - 10 zł/os.
Fleciki, piszczałki, kołatki - 10 zł/os.
Utkane opowieści – o lnie - 12 zł/os.
Utkane opowieści – o wełnie - 12 zł/os.
Prządka bajarka, czyli po nitce do bajki - 10 zł/os.
Pokaż mi, co w garnku masz - 12 zł/os.
W przydomowym ogródku - 10 zł/os.
Zielna, zielna... - 10 zł/os.
Z gliny jesteśmy - 12 zł/os.
Jajko – od początku - 12 zł/os.
Orszak zimowych przebierańców - 10zł/os.
Chmiel i słód zachowaj Boże - 12 zł/os.
Grupy, które zarezerwują zajęcia jeszcze we wrześniu, zapłacą za zajęcia według starego cennika.
Dożynki Województwa Pomorskiego 2015 r.
13 Września 2015
W tym roku dożynki wojewódzkie odbędą się 13 września 2015 r.w Swołowie w gminie Słupsk. Będą połączone z dożynkami powiatowymi w powiecie słupskim i dożynkami gminnymi w gminie Słupsk. Rozpoczną się od mszy świętej, która będzie celebrowana na placu przy kościele w Swołowie. Później dożynkowy korowód pomaszeruje na plac w nowej części Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie, gdzie odbędą się pozostałe części programu dożynek.
W programie:
11.00 - Msza Święta Dożynkowa w kościele w Swołowie koncelebrowana przez ks. biskupa Edwarda Dajczaka
12.30 - Przemarsz korowodu dożynkowego
13.00 - Wystąpienia gospodarzy dożynek oraz zaproszonych gości
- Dzielenie się chlebem dożynkowym
- Wręczenie odznaczeń państwowych
- Rozstrzygnięcie Wojewódzkiego Konkursu na Wieniec Dożynkowy
- Rozstrzygnięcie wojewódzkiego etapu konkursu
na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne Roku 2015
- Rozstrzygnięcie Konkursu Powiatu Słupskiego „Bursztynowy Kłos”
- Pokaz chleba - wręczenie wyróżnień
15.00 - Występy artystyczne: zespoły lokalnych artystów, One Moment, The Postman
W programie również (od 11.00 - 17.00):
• Ekspozycje firm uczestniczących w Dożynkach Województwa
Pomorskiego
• Stoiska kół gospodyń wiejskich z powiatu słupskiego
• Pokaz płodów rolnych
• Pokaz starych sprzętów rolniczych
• Bezpłatne zwiedzanie wystaw muzealnych
Województwo Pomorskie zaprasza na Wojewódzki Konkurs na Wieniec Dożynkowy, który odbędzie się 13 września 2015 r. w Swołowie (powiat Słupski) podczas Dożynek Województwa Pomorskiego
Cel konkursu:
Propagowanie tradycji związanych z obchodzonym Świętem Plonów, wieńczącym pomyślne zbiory. Ponadto promocja wizerunku Województwa, jak również rozwój pomorskiej wsi i rolnictwa, poprzez prezentację dziedzictwa kulturowego i kulinarnego oraz walorów turystycznych regionu.
Warunki uczestnictwa w Konkursie:
Do Konkursu można zgłaszać wieńce wykonane przez mieszkańców województwa pomorskiego.
Zgłoszenia wieńców do Konkursu mogą być dokonane za pośrednictwem Kół Gospodyń Wiejskich, sołectw, gmin, powiatów i kościelnych osób prawnych z terenu województwa pomorskiego.
Wymagania dla zgłaszanych wieńców:
Wieniec w formie korony, którego podstawę stanowi koło, a wys. wieńca nie przekracza 1,8 m.
Do wykonania wieńca mogą być użyte zboża, płody rolne, owoce, zioła i kwiaty uprawiane w regionie pomorskim.
Ocenie będzie podlegać w szczególności:
zgodność wieńca z wymogami regulaminu Konkursu;
zgodność wykonania wieńca z tradycyjną techniką wicia;
forma plastyczna i prezentacja wieńca;
pomysłowość wykonania wieńca.
Regulamin_Swolowo.pdf
W programie:
11.00 - Msza Święta Dożynkowa w kościele w Swołowie koncelebrowana przez ks. biskupa Edwarda Dajczaka
12.30 - Przemarsz korowodu dożynkowego
13.00 - Wystąpienia gospodarzy dożynek oraz zaproszonych gości
- Dzielenie się chlebem dożynkowym
- Wręczenie odznaczeń państwowych
- Rozstrzygnięcie Wojewódzkiego Konkursu na Wieniec Dożynkowy
- Rozstrzygnięcie wojewódzkiego etapu konkursu
na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne Roku 2015
- Rozstrzygnięcie Konkursu Powiatu Słupskiego „Bursztynowy Kłos”
- Pokaz chleba - wręczenie wyróżnień
15.00 - Występy artystyczne: zespoły lokalnych artystów, One Moment, The Postman
W programie również (od 11.00 - 17.00):
• Ekspozycje firm uczestniczących w Dożynkach Województwa
Pomorskiego
• Stoiska kół gospodyń wiejskich z powiatu słupskiego
• Pokaz płodów rolnych
• Pokaz starych sprzętów rolniczych
• Bezpłatne zwiedzanie wystaw muzealnych
Województwo Pomorskie zaprasza na Wojewódzki Konkurs na Wieniec Dożynkowy, który odbędzie się 13 września 2015 r. w Swołowie (powiat Słupski) podczas Dożynek Województwa Pomorskiego
Cel konkursu:
Propagowanie tradycji związanych z obchodzonym Świętem Plonów, wieńczącym pomyślne zbiory. Ponadto promocja wizerunku Województwa, jak również rozwój pomorskiej wsi i rolnictwa, poprzez prezentację dziedzictwa kulturowego i kulinarnego oraz walorów turystycznych regionu.
Warunki uczestnictwa w Konkursie:
Do Konkursu można zgłaszać wieńce wykonane przez mieszkańców województwa pomorskiego.
Zgłoszenia wieńców do Konkursu mogą być dokonane za pośrednictwem Kół Gospodyń Wiejskich, sołectw, gmin, powiatów i kościelnych osób prawnych z terenu województwa pomorskiego.
Wymagania dla zgłaszanych wieńców:
Wieniec w formie korony, którego podstawę stanowi koło, a wys. wieńca nie przekracza 1,8 m.
Do wykonania wieńca mogą być użyte zboża, płody rolne, owoce, zioła i kwiaty uprawiane w regionie pomorskim.
Ocenie będzie podlegać w szczególności:
zgodność wieńca z wymogami regulaminu Konkursu;
zgodność wykonania wieńca z tradycyjną techniką wicia;
forma plastyczna i prezentacja wieńca;
pomysłowość wykonania wieńca.
Regulamin_Swolowo.pdf
VIII Regionalny Konkurs na Pomorską Nalewkę oraz II Słupskie Święto Miodu
05 Września 2015
Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie i Młynie Zamkowym w Słupsku- oddział Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku serdecznie zaprasza do wzięcia udziału
w VIII Regionalnym Konkursie na Pomorską Nalewkę – Swołowo 2015 oraz na II Słupskie Święto Miodu.
Konkurs na nalewkę jest imprezą cykliczną, organizowaną każdego roku. Przystąpić do niego mogą osoby indywidualne, sołectwa, koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia oraz wszyscy zainteresowani z terenów Pomorza Środkowego. Konkurs ma na celu promocję pomorskich tradycji przyrządzania nalewek, odkrywanie receptur oraz wyłonienie najlepszej nalewki regionu. Mamy nadzieję, że przedsięwzięcie podjęte przez Muzeum przyczyni się do ożywienia tradycji wyrobu nalewek w naszym regionie.
Konkurs odbędzie się w sobotę 5 września 2015 roku w oddziale MPŚ w Swołowie, podczas imprezy folklorystycznej „Babie Lato w Zagrodzie”. Ocenie podlegać będzie nalewka oraz stoisko, na którym można zaprezentować nalewki. Rozstrzygnięcie konkursu około godz. 16:00
O godz. 12:00 zagra dla gości Darłowska Orkiestra Dęta, a w dalszym ciągu imprezy bawić będzie Balkan Sevdah. Jest to zderzenie czterech osobowości, zbiorów doświadczeń i wrażliwości. Muzyka z odległych miejsc i czasów.
O zespole:
Spotkaliśmy się, żeby podzielić się naszymi pasjami związanymi z tradycyjną muzyką Półwyspu Bałkańskiego, by wspólnie czerpać radość z odkrywania brzmień sączących się ze źródeł Driny i Wardaru, z gwaru i zadumy miasteczek ukrytych nad brzegami Naretwy i w dolinach Rodopów, Pirinu i gór Dynarskich. Do tych miejsc, pełnych egzotycznych dźwięków, intensywnych woni kwiatów, ziół i pieczonych jagniąt, wspaniałych budowli i bujnej przyrody wracamy często ciałem, a dzięki muzykowaniu, także duchem.
Aranżując i improwizując bawimy się dźwiękami. Staramy się uchwycić esencje melodii i połączyć je z własnym pojmowaniem tej niezwykle bogatej i różnorodnej tradycji. Efektem tego jest muzyka melodyjna, dynamiczna, czasem refleksyjna, momentami dzika, pełna temperamentu i nastroju charakterystycznego dla południowo-wschodniego krańca naszego kontynentu.
Marcin Zadronecki - śpiew, tambura
Radek Polakowski - akordeon, śpiew, skrzypce
Mateusz Nagórski - kontrabas
Sebastian Lewicki - klarnet, saksofon
Adeb Chamoun - tarabuka, rigg, bendir, cajon
W tym samym dniu Rejonowe Koło Pszczelarzy w Słupsku zaprasza na II Słupskie Święto Miodu połączone z degustacją nalewek.
W programie wykład nt.: „Właściwości prozdrowotne produktów pszczelich – mgr inż. Ewa Milkowicz – specjalista ds. żywienia człowieka oraz rozstrzygnięcie konkursu plastycznego pn.: „Pszczelarz strażnikiem środowiska naturalnego” z wręczeniem nagród.
W trakcie trwania imprezy MIODOWA BIESIADA PSZCZELARSKA, w tym: piknik kulinarny na miodzie i nie tylko w wydaniu Kół Gospodyń Wiejskich regionu słupskiego Gospody Pod Wesołym Pomorzaninem (ciasta, potrawy z miodem, nalewki), prezentacja stoisk Rejonowego Koła Pszczelarzy w Słupsku, możliwość degustacji, zakupu miodu i innych produktów pszczelich, wystawa sprzętów pszczelarskich, prezentacja pasiek, stoiska firm związanych z pszczelarstwem, zabawy dla dzieci z pszczółką w tle.
Konkursowy regulamin i karta zgłoszenia poniżej do pobrania.
Zapraszamy!
Karta_zgloszenia_2015.doc
regulamin_nalewki_2015__1_.doc
w VIII Regionalnym Konkursie na Pomorską Nalewkę – Swołowo 2015 oraz na II Słupskie Święto Miodu.
Konkurs na nalewkę jest imprezą cykliczną, organizowaną każdego roku. Przystąpić do niego mogą osoby indywidualne, sołectwa, koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia oraz wszyscy zainteresowani z terenów Pomorza Środkowego. Konkurs ma na celu promocję pomorskich tradycji przyrządzania nalewek, odkrywanie receptur oraz wyłonienie najlepszej nalewki regionu. Mamy nadzieję, że przedsięwzięcie podjęte przez Muzeum przyczyni się do ożywienia tradycji wyrobu nalewek w naszym regionie.
Konkurs odbędzie się w sobotę 5 września 2015 roku w oddziale MPŚ w Swołowie, podczas imprezy folklorystycznej „Babie Lato w Zagrodzie”. Ocenie podlegać będzie nalewka oraz stoisko, na którym można zaprezentować nalewki. Rozstrzygnięcie konkursu około godz. 16:00
O godz. 12:00 zagra dla gości Darłowska Orkiestra Dęta, a w dalszym ciągu imprezy bawić będzie Balkan Sevdah. Jest to zderzenie czterech osobowości, zbiorów doświadczeń i wrażliwości. Muzyka z odległych miejsc i czasów.
O zespole:
Spotkaliśmy się, żeby podzielić się naszymi pasjami związanymi z tradycyjną muzyką Półwyspu Bałkańskiego, by wspólnie czerpać radość z odkrywania brzmień sączących się ze źródeł Driny i Wardaru, z gwaru i zadumy miasteczek ukrytych nad brzegami Naretwy i w dolinach Rodopów, Pirinu i gór Dynarskich. Do tych miejsc, pełnych egzotycznych dźwięków, intensywnych woni kwiatów, ziół i pieczonych jagniąt, wspaniałych budowli i bujnej przyrody wracamy często ciałem, a dzięki muzykowaniu, także duchem.
Aranżując i improwizując bawimy się dźwiękami. Staramy się uchwycić esencje melodii i połączyć je z własnym pojmowaniem tej niezwykle bogatej i różnorodnej tradycji. Efektem tego jest muzyka melodyjna, dynamiczna, czasem refleksyjna, momentami dzika, pełna temperamentu i nastroju charakterystycznego dla południowo-wschodniego krańca naszego kontynentu.
Marcin Zadronecki - śpiew, tambura
Radek Polakowski - akordeon, śpiew, skrzypce
Mateusz Nagórski - kontrabas
Sebastian Lewicki - klarnet, saksofon
Adeb Chamoun - tarabuka, rigg, bendir, cajon
W tym samym dniu Rejonowe Koło Pszczelarzy w Słupsku zaprasza na II Słupskie Święto Miodu połączone z degustacją nalewek.
W programie wykład nt.: „Właściwości prozdrowotne produktów pszczelich – mgr inż. Ewa Milkowicz – specjalista ds. żywienia człowieka oraz rozstrzygnięcie konkursu plastycznego pn.: „Pszczelarz strażnikiem środowiska naturalnego” z wręczeniem nagród.
W trakcie trwania imprezy MIODOWA BIESIADA PSZCZELARSKA, w tym: piknik kulinarny na miodzie i nie tylko w wydaniu Kół Gospodyń Wiejskich regionu słupskiego Gospody Pod Wesołym Pomorzaninem (ciasta, potrawy z miodem, nalewki), prezentacja stoisk Rejonowego Koła Pszczelarzy w Słupsku, możliwość degustacji, zakupu miodu i innych produktów pszczelich, wystawa sprzętów pszczelarskich, prezentacja pasiek, stoiska firm związanych z pszczelarstwem, zabawy dla dzieci z pszczółką w tle.
Konkursowy regulamin i karta zgłoszenia poniżej do pobrania.
Zapraszamy!
Karta_zgloszenia_2015.doc
regulamin_nalewki_2015__1_.doc
Informacja
17 Sierpnia 2015
Informujemy, że 17 sierpnia 2015 roku Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie będzie nieczynne.
POMORSKIE ŚWIĘTO ZIÓŁ
15 Sierpnia 2015
Zielna, zielna... W sobotę 15 sierpnia przypada święto Matki Boskiej Zielnej. Z tej okazji Muzuem Kultury Ludowej Ludowej zaprasza na III Pomorskie Święto Ziół.
Święto Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny to najstarsze święto maryjne obchodzone już w V wieku n.e. Tego dnia we wszystkich kościołach święci się zioła, kwiaty i zboża.
Pomorskie Święto Ziół odbędzie się w ogrodzie w Zagrodzie Albrechta. W programie:
* jarmark ziół, kwiatów, warzyw, owoców, przetworó, syropów i naturalnych medykamentów,
* Msza Święta ze święceniem ziół w swołowskim kościółku (godz. 11),
* koncert kwartetu ZAGAN ACOUSTIC (godz. 12),
* warsztaty i eksperymenty botaniczne dla dzieci pod czujnym okiem prof. Zbigniewa Sobisza,
* kiermasz rękodzieła,
* zwiedzanie agrorezerwatu "W Kratę".
Impreza rozpocznie się o godz. 10 i potrwa do godz. 16.
Bilety wstępu na imprezę w cenie 6 zł.
Dzieci do lat 7 wchodzą za darmo.
Muzyczną gwiazdą święta będzie kwartet ZAGAN ACOUSTIC.
https://www.youtube.com/watch?v=ridOKbPKeRA
Zagan Acoustic tworzą czterej wykształceni klasycznie nietuzinkowi instrumentaliści. Każdy z muzyków wnosi do zespołu swoje indywidualne spojrzenie, wpływające ostatecznie na brzmienie całego kwartetu. Grupa powstała w 2006 roku w Akademii Muzycznej w Gdańsku z inicjatywy Joachima Łuczaka i Pawła Zagańczyka – od którego nazwiska pochodzi nazwa grupy. W repertuarze muzyków znajdują się głównie autorskie kompozycje, zarejestrowane na debiutanckiej płycie zatytułowanej "3:1". Album nagrany został z pierwszym klarnecistą zespołu – przedwcześnie zmarłym Jakubem Kubalą. Na początku 2015 roku ukazała się druga płyta "Folk&Roll", zawierająca utwory polskich kompozytorów napisane z myślą o zespole. Muzykom towarzyszy na niej Krzesimir Dębski, a krążek otrzymał szereg entuzjastycznych recenzji.
Zagan Acoustic jest nie tylko doskonale znany melomanom na Wybrzeżu. Muzycy występują również na czołowych festiwalach muzycznych w Polsce, a także na Litwie, Słowacji, w Szwecji, Niemczech i Szwajcarii. Twórczość kwartetu prezentowana była nieraz w audycjach radiowych i telewizyjnych m.in. TVP Gdańsk, Program 2 Polskiego Radia, Polskie Radio RDC, Radio Gdańsk, Radio Głos, Radio Niepokalanów. Otwarta formuła zespołu sprawia, że współpracuje on ze znakomitymi solistami, zespołami czy orkiestrami. W ostatnim czasie zespół otrzymał wyróżnienie za kunszt wykonawczy na festiwalu Polskiego Radia "Nowa Tradycja".
Święto Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny to najstarsze święto maryjne obchodzone już w V wieku n.e. Tego dnia we wszystkich kościołach święci się zioła, kwiaty i zboża.
Pomorskie Święto Ziół odbędzie się w ogrodzie w Zagrodzie Albrechta. W programie:
* jarmark ziół, kwiatów, warzyw, owoców, przetworó, syropów i naturalnych medykamentów,
* Msza Święta ze święceniem ziół w swołowskim kościółku (godz. 11),
* koncert kwartetu ZAGAN ACOUSTIC (godz. 12),
* warsztaty i eksperymenty botaniczne dla dzieci pod czujnym okiem prof. Zbigniewa Sobisza,
* kiermasz rękodzieła,
* zwiedzanie agrorezerwatu "W Kratę".
Impreza rozpocznie się o godz. 10 i potrwa do godz. 16.
Bilety wstępu na imprezę w cenie 6 zł.
Dzieci do lat 7 wchodzą za darmo.
Muzyczną gwiazdą święta będzie kwartet ZAGAN ACOUSTIC.
https://www.youtube.com/watch?v=ridOKbPKeRA
Zagan Acoustic tworzą czterej wykształceni klasycznie nietuzinkowi instrumentaliści. Każdy z muzyków wnosi do zespołu swoje indywidualne spojrzenie, wpływające ostatecznie na brzmienie całego kwartetu. Grupa powstała w 2006 roku w Akademii Muzycznej w Gdańsku z inicjatywy Joachima Łuczaka i Pawła Zagańczyka – od którego nazwiska pochodzi nazwa grupy. W repertuarze muzyków znajdują się głównie autorskie kompozycje, zarejestrowane na debiutanckiej płycie zatytułowanej "3:1". Album nagrany został z pierwszym klarnecistą zespołu – przedwcześnie zmarłym Jakubem Kubalą. Na początku 2015 roku ukazała się druga płyta "Folk&Roll", zawierająca utwory polskich kompozytorów napisane z myślą o zespole. Muzykom towarzyszy na niej Krzesimir Dębski, a krążek otrzymał szereg entuzjastycznych recenzji.
Zagan Acoustic jest nie tylko doskonale znany melomanom na Wybrzeżu. Muzycy występują również na czołowych festiwalach muzycznych w Polsce, a także na Litwie, Słowacji, w Szwecji, Niemczech i Szwajcarii. Twórczość kwartetu prezentowana była nieraz w audycjach radiowych i telewizyjnych m.in. TVP Gdańsk, Program 2 Polskiego Radia, Polskie Radio RDC, Radio Gdańsk, Radio Głos, Radio Niepokalanów. Otwarta formuła zespołu sprawia, że współpracuje on ze znakomitymi solistami, zespołami czy orkiestrami. W ostatnim czasie zespół otrzymał wyróżnienie za kunszt wykonawczy na festiwalu Polskiego Radia "Nowa Tradycja".
Plener kowalski w Swołowie
07 Sierpnia 2015
Plener kowalski w Swołowie 7-9.08.2015 r. (piątek, sobota, niedziela)
w godzinach 10.00 – 18.00
Miejsce – kuźnia należąca do Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie.
Już po raz czwarty w Swołowie miłośnicy kowalstwa będą mogli oglądać przy pracy ponad 40stu kowali z całej Polski zrzeszonych w ramach Stowarzyszenia Forum Kowalskie.
Przez 3 dni muzealna kuźnia stanie się najgorętszym miejscem na Pomorzu.
Oprócz pokazu pracy kowali, będzie można zobaczyć przywiezione przez nich wyroby kowalstwa artystycznego. Pokazom towarzyszyć będą stoiska rękodzielników.
Posilić będzie można się w Gospodzie pod Wesołym Pomorzaninem.
Na zakończenie pleneru (niedziela), kowale pokażą efekty swojej plenerowej pracy.
Pracownicy Muzeum oraz kowale zapraszają serdecznie wszystkich zainteresowanych tematyką kowalstwa. To jedna z nielicznych okazji w roku, gdzie w jednym miejscu gromadzi się tylu pasjonatów sztuki kowalstwa. Jest to także okazje do wspólnych spotkań i rozmów z uczestnikami pleneru.
Organizatorzy: Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie – Oddział Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku oraz Stowarzyszenie Forum Kowalskie.
Zapraszamy!
w godzinach 10.00 – 18.00
Miejsce – kuźnia należąca do Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie.
Już po raz czwarty w Swołowie miłośnicy kowalstwa będą mogli oglądać przy pracy ponad 40stu kowali z całej Polski zrzeszonych w ramach Stowarzyszenia Forum Kowalskie.
Przez 3 dni muzealna kuźnia stanie się najgorętszym miejscem na Pomorzu.
Oprócz pokazu pracy kowali, będzie można zobaczyć przywiezione przez nich wyroby kowalstwa artystycznego. Pokazom towarzyszyć będą stoiska rękodzielników.
Posilić będzie można się w Gospodzie pod Wesołym Pomorzaninem.
Na zakończenie pleneru (niedziela), kowale pokażą efekty swojej plenerowej pracy.
Pracownicy Muzeum oraz kowale zapraszają serdecznie wszystkich zainteresowanych tematyką kowalstwa. To jedna z nielicznych okazji w roku, gdzie w jednym miejscu gromadzi się tylu pasjonatów sztuki kowalstwa. Jest to także okazje do wspólnych spotkań i rozmów z uczestnikami pleneru.
Organizatorzy: Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie – Oddział Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku oraz Stowarzyszenie Forum Kowalskie.
Zapraszamy!
Dziecięca Zagroda - zapraszamy na NIEZŁE ZIÓŁKA
26 Lipca 2015
Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie zaprasza wszystkich łasuchów przygód na wakacyjne hece kulinarne. Przed nami ostatnie spotkanie tego lata „Niezłe ziółka”, czyli opowieść o roślinach leczniczych i magicznych – o ziołach i zbożach, co rosną na łąkach, na polu, pod lasem, na miedzy, oraz o tym, co z nich dawniej gotowano…
11.30 – 12.30 „BAJANIE NA SIANIE” - widowisko narracyjne. Zioła to nie tylko medycyna ludowa, nie tylko wywary, okłady i wonne dymy. W pieśniach i opowieściach pojawiają się rośliny czarodziejskie - mówiący krzew jałowca, który przypomina i ostrzega czy roszponka, która okazuje się warta tyle, co życie. Przywołując znane i mniej znane historie spróbuje o tych mocach opowiedzieć Małgorzata Litwinowicz-Droździel ze stowarzyszenia Grupa Studnia o.
12.30 – 13.30 „WIEM, CO JEM” – uchylimy pokrywkę od muzealnego garnka i zastanowimy się, jak dawniej wykorzystywano zioła i zboża. W czym człowiekowi pomagały i co można było z nich ugotować. Rzecz o pokrzywie, macierzance, rumianku, owsie i wielu innych mieszkańcach łąk, pól i wiejskich ścieżek i o tym co z nich się w kotle gotowało - o wywarach, polewkach i mącznych zacierkach. O tym także, czy wiedźma zawsze musi być zła i czy plecie trzy po trzy - o pleceniu magicznych zaklęć przy ziołowym wywarze, o wyplataniu ziołowych wianków, co ustrzegą nas przed burzą i pomogą znaleźć ukochanego i o wyplataniu zabawek z traw.
13.30 – 15.30 „GOTOWANIE, SMAKOWANIE” – czyli dzieci gotują - dorośli smakują! Zakasujemy rękawy i pichcimy niecodzienną zupę z roślin rosnących na pobliskiej łące, zupę, która doda nam sił i wyleczy ze wszelkich zmartwień i nudy. Na deser domowe lekarstwo na wszelkie smutki - wyrabiamy ciasto i smażymy pączki niemieckie! Grupę młodych adeptów sztuki kulinarnej poprowadzą Albert Zielonka. Palce lizać!
15.30 – 16.30 SZTUCZKI ZE SZTUKĄ– czyli jak ze skrawków kolorowych szmatek oraz garści pachnących ziół wyczarować laleczkę, zwaną motanką, osobisty talizman, co pozwoli nam spełnić najskrytsze marzenia. Wypełniając wnętrza lalek aromatycznymi ziołami poznamy, które z nich pomogą rozkochać w sobie największego urwisa podwórka, a które będą odtrutką na rozmaite ludzkie bolączki. Zgłębimy arkana techniki, dzięki której można samodzielnie wykonać lalkę, nie używając przy tym żadnych nici, igieł czy klejów. Zdradzi nam te wszystkie sekrety nasz gość Przemysław Laskowski.
BAŚNIOWY OGRÓD ZABAW – jak każdej niedzieli czekają na nas łódki z kory, wędki z patyków, bujane konie, pchane kaczki, terkoczące kółka czyli beztroska gonitwa po zielonej trawie. W jarmarcznym kramiku nabędziemy dwa kilo polnych kamyków i kiść trawy, by w miniaturowym domku w kratę zamieszać w garnkach i wyczarować naleśniki z liści łopianu.
ZIELONY KRAM – stoiska z warzywami, owocami, swojskimi wyrobami i przetworami pomogą zaspokoić największy głód i poczuć smaki dzieciństwa sprzed lat. Kramy z zabawkami z drewna, wikliny, bawełny i lnu przywołają ciepłe wspomnienia u najstarszych i wzbudzą gorące pragnienia w najmłodszych…
Zapraszamy!
www.muzeum.swolowo.pl
www.zagrodadziecieca.blogspot.com
ZAPROSZENI GOŚCIE:
Małgorzata Litwinowicz-Droździel – zajmuje się sztuką opowiadania od dekady. Związana ze stowarzyszeniem Grupa Studnia O. – pierwszym w Polsce stowarzyszeniem opowiadaczy, działającym od 1997 roku. Źródłem ich opowieści jest bogata i różnorodna tradycja literatury ustnej: bajki i baśnie, mity i eposy z różnych kultur a także historie autorskie. Na swym koncie mają liczne przedsięwzięcia i projekty ogólnopolskie.
Małgorzata Litwinowicz- Droździel jest dyrektorem artystycznym Międzynarodowego Festiwalu Sztuki Opowiadania „Studnia Opowieści” oraz realizatorką wielu widowisk narracyjnych (m.in. „Taniec opowieści czyli Chasydzi Piaseczna”, „Egle, królowa węży i inne baśnie litewskie”, „Noc na Zamku Przygód. Opowieści europejskiego średniowiecza”. Wieloletnia kierownik specjalizacji „Animacja kultury” w Instytucie Kultury Polskiej na Uniwersytecie Warszawskim, autorka publikacji i artykułów dotyczących animacji kultury i edukacji kulturalnej, lituanistka, adiunkt w Zakładzie Historii Kultury i IKP UW, autorka książki „O starożytnościach litewskich. Mitologizacja historii w XIX-wiecznym piśmiennictwie b. Wielkiego Księstwa Litewskiego”(Universitas, Kraków 2008).
www.festiwalopowiadania.org
www.studnia.org
Albert Zielonka – animator kultury, współtwórca „Teatru Władca Lalek” działającego od 1997 roku w Słupsku, miłośnik tradycyjnych smaków oraz kuchni regionalnej, kucharz pasjonat, konferansjer. Współrealizator wielu spektakli, projektów teatralnych, programów estradowych oraz plenerowych pokazów kulinarnych o zabarwieniu teatralnym.
www.twlalek.pl
Przemysław Laskowski - plastyk, aktor, scenarzysta i scenograf widowisk teatralnych, wieloletni aktor Państwowego Teatru Lalki "Tęcza" oraz Teatru Władca Lalek. Miłośnik sztuki ludowej, art-recyklingu i techniki aplikacji patchworkowej. Umiejętnie łączy umiejętności oraz zainteresowania ekologią i sztuką tworząc liczne, niekonwencjonalne warsztaty sztuki dla dzieci z wykorzystaniem surowców wtórnych takich jak: opakowania po żywności, karton, gazety, stare tkaniny itp.
Animator kultury, realizator terapii artystycznej w słupskim oddziale Polskiego Stowarzyszenia na Rzecz Osób z Upośledzeniem Umysłowym. Pasjonat mitologii słowiańskiej – ma na swoim koncie kilka scenariuszy spektakli i widowisk teatralnych odwołujących się do baśni, podań i mitologii słowiańskiej, które doczekały się realizacji przez regionalne grupy teatralne, między innymi w Teatrze Rondo w Słupsku.
11.30 – 12.30 „BAJANIE NA SIANIE” - widowisko narracyjne. Zioła to nie tylko medycyna ludowa, nie tylko wywary, okłady i wonne dymy. W pieśniach i opowieściach pojawiają się rośliny czarodziejskie - mówiący krzew jałowca, który przypomina i ostrzega czy roszponka, która okazuje się warta tyle, co życie. Przywołując znane i mniej znane historie spróbuje o tych mocach opowiedzieć Małgorzata Litwinowicz-Droździel ze stowarzyszenia Grupa Studnia o.
12.30 – 13.30 „WIEM, CO JEM” – uchylimy pokrywkę od muzealnego garnka i zastanowimy się, jak dawniej wykorzystywano zioła i zboża. W czym człowiekowi pomagały i co można było z nich ugotować. Rzecz o pokrzywie, macierzance, rumianku, owsie i wielu innych mieszkańcach łąk, pól i wiejskich ścieżek i o tym co z nich się w kotle gotowało - o wywarach, polewkach i mącznych zacierkach. O tym także, czy wiedźma zawsze musi być zła i czy plecie trzy po trzy - o pleceniu magicznych zaklęć przy ziołowym wywarze, o wyplataniu ziołowych wianków, co ustrzegą nas przed burzą i pomogą znaleźć ukochanego i o wyplataniu zabawek z traw.
13.30 – 15.30 „GOTOWANIE, SMAKOWANIE” – czyli dzieci gotują - dorośli smakują! Zakasujemy rękawy i pichcimy niecodzienną zupę z roślin rosnących na pobliskiej łące, zupę, która doda nam sił i wyleczy ze wszelkich zmartwień i nudy. Na deser domowe lekarstwo na wszelkie smutki - wyrabiamy ciasto i smażymy pączki niemieckie! Grupę młodych adeptów sztuki kulinarnej poprowadzą Albert Zielonka. Palce lizać!
15.30 – 16.30 SZTUCZKI ZE SZTUKĄ– czyli jak ze skrawków kolorowych szmatek oraz garści pachnących ziół wyczarować laleczkę, zwaną motanką, osobisty talizman, co pozwoli nam spełnić najskrytsze marzenia. Wypełniając wnętrza lalek aromatycznymi ziołami poznamy, które z nich pomogą rozkochać w sobie największego urwisa podwórka, a które będą odtrutką na rozmaite ludzkie bolączki. Zgłębimy arkana techniki, dzięki której można samodzielnie wykonać lalkę, nie używając przy tym żadnych nici, igieł czy klejów. Zdradzi nam te wszystkie sekrety nasz gość Przemysław Laskowski.
BAŚNIOWY OGRÓD ZABAW – jak każdej niedzieli czekają na nas łódki z kory, wędki z patyków, bujane konie, pchane kaczki, terkoczące kółka czyli beztroska gonitwa po zielonej trawie. W jarmarcznym kramiku nabędziemy dwa kilo polnych kamyków i kiść trawy, by w miniaturowym domku w kratę zamieszać w garnkach i wyczarować naleśniki z liści łopianu.
ZIELONY KRAM – stoiska z warzywami, owocami, swojskimi wyrobami i przetworami pomogą zaspokoić największy głód i poczuć smaki dzieciństwa sprzed lat. Kramy z zabawkami z drewna, wikliny, bawełny i lnu przywołają ciepłe wspomnienia u najstarszych i wzbudzą gorące pragnienia w najmłodszych…
Zapraszamy!
www.muzeum.swolowo.pl
www.zagrodadziecieca.blogspot.com
ZAPROSZENI GOŚCIE:
Małgorzata Litwinowicz-Droździel – zajmuje się sztuką opowiadania od dekady. Związana ze stowarzyszeniem Grupa Studnia O. – pierwszym w Polsce stowarzyszeniem opowiadaczy, działającym od 1997 roku. Źródłem ich opowieści jest bogata i różnorodna tradycja literatury ustnej: bajki i baśnie, mity i eposy z różnych kultur a także historie autorskie. Na swym koncie mają liczne przedsięwzięcia i projekty ogólnopolskie.
Małgorzata Litwinowicz- Droździel jest dyrektorem artystycznym Międzynarodowego Festiwalu Sztuki Opowiadania „Studnia Opowieści” oraz realizatorką wielu widowisk narracyjnych (m.in. „Taniec opowieści czyli Chasydzi Piaseczna”, „Egle, królowa węży i inne baśnie litewskie”, „Noc na Zamku Przygód. Opowieści europejskiego średniowiecza”. Wieloletnia kierownik specjalizacji „Animacja kultury” w Instytucie Kultury Polskiej na Uniwersytecie Warszawskim, autorka publikacji i artykułów dotyczących animacji kultury i edukacji kulturalnej, lituanistka, adiunkt w Zakładzie Historii Kultury i IKP UW, autorka książki „O starożytnościach litewskich. Mitologizacja historii w XIX-wiecznym piśmiennictwie b. Wielkiego Księstwa Litewskiego”(Universitas, Kraków 2008).
www.festiwalopowiadania.org
www.studnia.org
Albert Zielonka – animator kultury, współtwórca „Teatru Władca Lalek” działającego od 1997 roku w Słupsku, miłośnik tradycyjnych smaków oraz kuchni regionalnej, kucharz pasjonat, konferansjer. Współrealizator wielu spektakli, projektów teatralnych, programów estradowych oraz plenerowych pokazów kulinarnych o zabarwieniu teatralnym.
www.twlalek.pl
Przemysław Laskowski - plastyk, aktor, scenarzysta i scenograf widowisk teatralnych, wieloletni aktor Państwowego Teatru Lalki "Tęcza" oraz Teatru Władca Lalek. Miłośnik sztuki ludowej, art-recyklingu i techniki aplikacji patchworkowej. Umiejętnie łączy umiejętności oraz zainteresowania ekologią i sztuką tworząc liczne, niekonwencjonalne warsztaty sztuki dla dzieci z wykorzystaniem surowców wtórnych takich jak: opakowania po żywności, karton, gazety, stare tkaniny itp.
Animator kultury, realizator terapii artystycznej w słupskim oddziale Polskiego Stowarzyszenia na Rzecz Osób z Upośledzeniem Umysłowym. Pasjonat mitologii słowiańskiej – ma na swoim koncie kilka scenariuszy spektakli i widowisk teatralnych odwołujących się do baśni, podań i mitologii słowiańskiej, które doczekały się realizacji przez regionalne grupy teatralne, między innymi w Teatrze Rondo w Słupsku.
 
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |