Tegoroczna impreza plenerowa pn. „Na Św. Marcina najlepsza pomorska gęsina”, odbędzie się w dniach 10, 11, 12 listopada 2023 (piątek, sobota, niedziela) w Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie – oddziale Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku.
Wydarzenie zostało objęte Honorowym Patronatem Marszałka Województwa Pomorskiego Mieczysława Struka
Na Św. Marcina najlepsza pomorska gęsina – impreza odbędzie się w godzinach 10:00-17:00 w Muzeum w Swołowie (wejście i kasy znajdują się w Zagrodzie nr 15)
Impreza organizowana od piętnastu lat, stała się już rozpoznawalnym wydarzeniem w Województwie Pomorskim. Rok rocznie przyciąga kilkanaście tysięcy turystów, zainteresowanych hodowlą gęsi pomorskiej i produktami, wytwarzanymi z jej mięsa.
Wydarzenie to niezmiennie upowszechnia tradycję spożywania gęsiny w okolicach dnia Św. Marcina. Jest to świetna okazja do popularyzowania wiedzy na temat prozdrowotnych właściwości produktów z gęsi oraz innych potraw i produktów tradycyjnych. Gęsina w Swołowie, to również okazja by poznać i degustować potrawy i wyroby z tego mięsa, uczestniczyć w targu produktów wiejskich z okolicy oraz w jarmarku rękodzieła. Jak zwykle obecnych będzie około osiemdziesięciu wystawców ze swoimi gęsimi wyrobami tj. Koła Gospodyń Wiejskich, pasjonaci kulinarni, przetwórcy, rolnicy oraz gospodarstwa agroturystyczne, lokalni hodowcy i restauratorzy.
Przez trzy dni imprezy, trwa biesiada z muzyką na żywo, wystąpią zespoły folklorystyczne z regionu, a na koniec, każdego dnia zatańczyć będzie można na wiejskiej potańcówce.
Każdy, kto przyjedzie w tych dniach do Swołowa, będzie miał okazję degustować i kupić gęsinę w różnych odsłonach kulinarnych: gęsie okrasy, pierogi i kartacze z gęsiną, smalce gęsie, gęsi pieczone, gotowane, smażone, duszone, faszerowane, półgęski wędzone na zimno, galarety, pasztety z gęsi, zupy na gęsinie: czernina, brukwianka, kapuśniak, buliony oraz mnóstwo potraw z podrobów gęsich, tarty, gęsie burgery, szarpana gęsina z dodatkami i wiele innych.
Atrakcją dla odwiedzających są zawsze pokazy kulinarne, połączone z degustacją. W tym roku na scenę zaprosiliśmy kucharzy, wybranych z najlepszych pomorskich szefów kuchni!
W tym roku organizujemy KONKURS NA NAJLEPSZEGO WYSTAWCĘ GĘSINY! dla wystawców, którzy obecni będą na tegorocznej imprezie. Szczegóły Konkursu:
W programie imprezy będą również pokazy i warsztaty w muzealnych obiektach:
- w zagrodzie nr 8 – warsztaty zielarskie m.in. maści żywokostowe na bazie tłuszczu gęsiego z zielarką Teresą Pokorską,
- w zagrodzie nr 8 – wspólne gotowanie gęsiny na kuchni kaflowej,
- zagroda nr 14 – Zagroda Zabawy dla Najmłodszych – przedstawienia teatralne Teatr Gwitajcie, Teatr Władca Lalek, Witold Roy Zalewski (zabawy sprzed 100 lat) oraz Sztuka Tworzenia – kuglarze, zabawy cyrkowe dodatkowo warsztaty patriotyczne z IPN, pokazy kowalskie,
- zagroda 15 – Stodoła tkacka – pokaz darcia pierza i tradycyjnych pieśni z muzyką na żywo w wykonaniu zespołu 60 zwrotek/godzinę oraz warsztaty muzealne pisania gęsim piórem, filcowania wełny i inne.
Obejrzeć będzie można również hodowlę gęsi pomorskiej w tradycyjnych warunkach w Zagrodzie Albrechta oraz odwiedzić inne zwierzęta gospodarskie w muzeum.
Mapka do pobrania na telefon:
PROGRAM WYDARZENIA:
Bilet wstępu na imprezę 8 zł, upoważnia do zwiedzania muzeum i uczestniczenia w pokazach.
Aby nie stać w kolejce do kasy, bilety można kupić online na stronie www.kupbilecik.pl
https://www.kupbilecik.pl/szukaj/?q=g%C4%99sina&qw=
Dodatkowo na terenie Swołowa odbędzie się wydarzenie towarzyszące w Zagrodzie Inicjatyw Twórczych (Zagroda nr 5). Szczegóły wydarzenia: https://zagrodaswolowo.pl/2023/10/13/wydarzenia-towarzyszace-gesinie/
Zapraszamy również do Gospody „Spiżarnia w kratę” w zagrodzie nr 8! https://www.facebook.com/spizarniawkrate
Wszystkich, którzy lubią świętować, są przywiązani i ciekawi tradycji, ceniący dawne obyczaje, zapraszamy na pomorską Gęsinę do Swołowa. Kultywowanie i podtrzymywanie pięknych tradycji Pomorza, to najlepsza forma nauki o historii regionu, a poprzez to również patriotyzmu. A w takim wydaniu, to również gwarancja dobrze spędzonego czasu.
Impreza „Na Św. Marcina Najlepsza Pomorska Gęsina” to atrakcyjna alternatywa wspólnego świętowania rocznicy Odzyskania Niepodległości w pięknej pomorskiej wsi Swołowo – stolicy „Krainy w Kratę”.
UWAGA! NA TRZY DNI WYDARZENIA ZAPLANOWANE SĄ DARMOWE KURSY PKS DO SWOŁOWA Z WĘZŁÓW TRANSPORTOWYCH W USTCE I W SŁUPSKU
MIEJSCE WYDARZENIA:
Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie
Swołowo 15, 76-206 Słupsk
Zgłoszenia wystawców przyjmowane są telefonicznie:
gastronomia – Joanna Gołofit 785 993 597
rękodzieło – Anna Uszyńska 608 142 690
PROGRAM WYDARZENIA:
PIĄTEK 10 LISTOPADA GODZ. 10.00-17.00:
- biesiada z gęsiną – targ produktów gastronomicznych – gęsina na miejscu i na wynos w namiocie halowym (1500 m2)
- kiermasz rękodzieła – około 60 wystawców z lokalnym, autentycznym rękodziełem
- na scenie wystąpią: Damniczanki z Damnicy, a potańcówkę zagra zespół Karpaty z Koszalina
- o godzinie 11.00, 13.00 i 15.00 – pokazy kulinarne pomorskich szefów kuchni, wystąpi m.in. Mariusz Sulikowski ze Stacji Smaków k. Bytowa oraz Grzegorz Dacków, słupski szef kuchni
- w Zagrodzie nr 8: w godz. 12.00-15.00 – warsztaty zielarskie – przygotowanie maści żywokostowych na bazie tłuszczu gęsiego oraz innych medykamentów ziołowych z zielarką Teresą Pokorską oraz wspólne gotowanie gęsiny na kuchni kaflowej.
- W ogrodzie zagrody nr 8: stoiska z gęsiną i lokalnymi produktami, czynna będzie Gospoda ze specjalnym menu.
- w Zagrodzie nr 14, w godz. 12.00-15.00: Teatr Gwitajcie – przedstawienie teatralne i zabawy dla dzieci, Sztuka Tworzenia – kuglarstwo, zabawy cyrkowe dla dzieci, nadruki patriotyczne z IPNu, pokazy kowalskie w kuźni.
- W stodole tkackiej w zagrodzie nr 15, w godz. 12.00-15.00 – gra wielkoformatowa z Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku
SOBOTA 11 LISTOPADA GODZ. 10.00-17.00:
- biesiada z gęsiną – targ produktów gastronomicznych – gęsina na miejscu i na wynos w namiocie halowym (1500 m2)
- kiermasz rękodzieła – około 60 wystawców z lokalnym, autentycznym rękodziełem
- na scenie wystąpią: Zacisze z Koszalina, Klęcinianki z gm. Główczyce, Zespół Pieśni i Tańca Ziemia Lęborska, Bierkowianki z Bierkowa, potańcówkę zagra AltBas z Sierakowic
- o godzinie 13.30 – wspólne odśpiewanie hymnu narodowego
- o godzinie 11.00, 14.00 i 16.00 – pokazy kulinarne pomorskich szefów kuchni, wystąpi m.in. Hubert Kiełbasa – szef kuchni w restauracji Intryga w Słupsku, Sławomir Miotk z udziałem Marszałka Województwa Pomorskiego Mieczysława Struka
- o godzinie 15.30 – rozstrzygnięcie Konkursu na Najlepszego Wystawcę Gęsiny 2023.
- w Zagrodzie nr 8: w godz. 12.00-15.00 – warsztaty zielarskie – przygotowanie maści żywokostowych na bazie tłuszczu gęsiego oraz innych medykamentów ziołowych z zielarką Teresą Pokorską oraz wspólne gotowanie gęsiny na kuchni kaflowej.
- W ogrodzie zagrody nr 8: stoiska z gęsiną i lokalnymi produktami, czynna będzie Gospoda ze specjalnym menu.
- w Zagrodzie nr 14, w godz. 12.00-15.00: Witold Roy Zalewski – zabawy sprzed 100 lat, Sztuka Tworzenia – kuglarstwo, zabawy cyrkowe dla dzieci, pokazy kowalskie w kuźni.
- W stodole tkackiej w zagrodzie nr 15, w godz. 12.00-15.00: koncert dawnych polskich pieśni tradycyjnych z pokazem darciem pierza, wyk. zespół 60zwrotek/godzinę – muzyka na żywo, wspólne darcia pierza oraz warsztaty wykonywania kwiatów z bibuły z pracownicami Działu Edukacji i Promocji w Słupsku.
NIEDZIELA 12 LISTOPADA GODZ. 10-17:
- biesiada z gęsiną – targ produktów gastronomicznych – gęsina na miejscu i na wynos w namiocie halowym (1500 m2)
- kiermasz rękodzieła – około 60 wystawców z lokalnym, autentycznym rękodziełem
- na scenie wystąpią: Kapelnica z Damnicy, Pieszczanki z Pieszcza, potańcówkę zagra zespół Dygowianie z Dygowa k. Kołobrzegu
- o godzinie 11.00, 13.00 i 15.00 – pokazy kulinarne pomorskich szefów kuchni, wystąpi m.in. szef kuchni Sławomir Miotk, Mariusz Sulikowski ze Stacji Smaków k. Bytowa
- w Zagrodzie nr 8: w godz. 12.00-15.00 – warsztaty zielarskie – przygotowanie maści żywokostowych na bazie tłuszczu gęsiego oraz innych medykamentów ziołowych z zielarką Teresą Pokorską oraz wspólne gotowanie gęsiny na kuchni kaflowej.
- W ogrodzie zagrody nr 8: stoiska z gęsiną i lokalnymi produktami, czynna będzie Gospoda ze specjalnym menu.
- w Zagrodzie nr 14, w godz. 12.00-15.00: Teatr Władca Lalek – przedstawienie i zabawy dla dzieci, Sztuka Tworzenia – kuglarstwo, zabawy cyrkowe dla dzieci, nadruki patriotyczne z IPNu, pokazy kowalskie w kuźni.
- W stodole tkackiej w zagrodzie nr 15, w godz. 12.00-15.00: koncert dawnych polskich pieśni tradycyjnych z pokazem darciem pierza, wyk. zespół 60zwrotek/godzinę – muzyka na żywo, wspólne darcia pierza oraz warsztaty kaligrafii gęsim piórem z pracownicami Działu Edukacji i Promocji w Słupsku.