Tegoroczna Gęsina w Swołowie będzie miała niezwykle ciekawy punkt programu – Konkurs na najlepszego wystawcę!
Spośród ponad sześćdziesięciu zgłoszonych wystawców, komisja konkursowa wybierze 3 najlepsze stoiska i przyzna nagrody: Złotą, Srebrną i Brązową Gęś!
I POMORSKI KONKURS „NAJLEPSZY WYSTAWCA GĘSINY” 2023
Konkurs zostanie przeprowadzony i rozstrzygnięty 11 listopada 2023 w Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie, podczas imprezy folklorystycznej „Na Św. Marcina Najlepsza Pomorska Gęsina”.
![](https://muzeum.swolowo.pl/wp-content/uploads/2023/10/GESINA_belka_WWW_1173x84-1024x73.jpg)
Przedmiotem konkursu jest przygotowanie i prezentacja jednej potrawy z gęsiny do degustacji Komisji Konkursowej oraz najlepiej przygotowane stoisko wystawiennicze – asortyment – ilość i jakość potraw z gęsiny
Celem Konkursu jest:
– promowanie pomorskiej gęsiny i tradycji świętowania Narodowego Święta Niepodległości w Swołowie,
– promocja i podtrzymywanie tradycji jedzenia gęsiny w okresie jesiennym i na św. Marcina, która powszechna była wśród dawnych mieszkańców Pomorza,
– popularyzowanie i pogłębianie wiedzy na temat spożywania gęsiny, przygotowywania potraw i wyrobów z gęsiny,
– dokumentowanie tradycyjnych potraw z gęsiny oraz nowych pomysłów kulinarnych z gęsiną.
![](https://muzeum.swolowo.pl/wp-content/uploads/2023/10/DSC_0949.jpg)
![](https://muzeum.swolowo.pl/wp-content/uploads/2023/10/DSC_0990-1.jpg)
![](https://muzeum.swolowo.pl/wp-content/uploads/2023/10/DSC05358-1024x686.jpg)
Warunkiem uczestnictwa w Konkursie jest udział ze stoiskiem gastronomicznym w Wydarzeniu, które odbędzie się w dniach 10, 11, 12 listopada w Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie oraz dostarczenie samodzielnie wykonanej potrawy z gęsiny wraz z wypełnioną Kartą Zgłoszenia.
Przyjmowane do Konkursu potrawy mogą stanowić zarówno danie wykonanie indywidualnie, jak i zbiorowo.
W konkursie mogą uczestniczyć osoby indywidualne, Koła Gospodyń Wiejskich, stowarzyszenia, rodziny, obiekty gastronomiczne działające na terenie Pomorza.
Do Konkursu zgłaszać można potrawy, nawiązujące do dawnej kuchni pomorskiej.
![](https://muzeum.swolowo.pl/wp-content/uploads/2023/10/DSC_0805.jpg)
![](https://muzeum.swolowo.pl/wp-content/uploads/2023/10/DSC_4921-578x1024.jpg)
![](https://muzeum.swolowo.pl/wp-content/uploads/2023/10/DSC_0075-Copy-685x1024.jpg)
Ocenie konkursowej podlegają:
– walory estetyczne dania,
– smak, wyjątkowość przepisu,
– nawiązanie do tradycji i historii rodzinnej i regionalnej
– zgodność składników dania z dawnymi tradycjami kulinarnymi,
– dodatkowo punktowane będą: szczegółowe opisanie receptury, jakość produktów, miejsce pochodzenia (własna hodowla gęsiny), historia i sposób pozyskania przepisu.
![](https://muzeum.swolowo.pl/wp-content/uploads/2023/10/395549101_866294971685042_5824072839434013970_n-edited.jpg)
![](https://muzeum.swolowo.pl/wp-content/uploads/2023/10/Ganse2.Stolper-Neueste-Nachrichten-Nr.-5.-30.09.1909.jpg)
Rozstrzygnięcie Konkursu, ogłoszenie wyników i rozdanie statuetek nastąpi o godz. 15.30 w dniu 11 listopada 2023 r. na scenie, w czasie imprezy folklorystycznej „Na św. Marcina najlepsza pomorska gęsina” w Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie (adres: Swołowo 15, 76-206 Słupsk)
Serdecznie zapraszamy do udziału w Konkursie na Najlepszego wystawcę Gęsiny 2023!
Szczegóły konkursu w regulaminie:
Karta zgłoszenia do konkursu:
Wypełnioną kartę zgłoszenia osobiście należy przekazać organizatorowi w dniu konkursu (11.11-sobota) w godzinach 9-11.
Dodatkowe informacje lub pytania można uzyskać pod numerem telefonu: 608 142 690.
ROZSTRZYGNIĘCIE KONKURSU:
![](https://muzeum.swolowo.pl/wp-content/uploads/2023/11/370220910_352779373953822_5621750134798041494_n-769x1024.jpg)