Samorząd Województwa Pomorskiego oraz Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku oddział Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie zapraszają na kulinarną biesiadę i fantastyczną zabawę w ogrodzie z okazji Dnia Dziecka!
Impreza plenerowa odbędzie się w sielskim ogrodzie w zagrodzie nr 8 Muzeum w Swołowie.
Szparagi kiedyś uchodziły za ekskluzywne, dostępne jedynie dla zamożnych warzywo, a dziś jest jednym z najsmaczniejszych i najbardziej popularnych kulinarnych symboli wiosny. Maj i czerwiec jest najlepszym czasem, aby kupić dobre, świeże i smaczne szparagi.
Zapraszamy zarówno miłośników szparagów, jak i wszystkich tych, którzy nie odkryli jeszcze smaku tych wspaniałych warzyw. Dawniej było powszechnie wykorzystywane w kuchni na Pomorzu, jednak w ostatnich latach niesłusznie zapomniane.
Podczas wydarzenia lokalni pasjonaci kulinariów, koła gospodyń wiejskich oraz Gospoda Spiżarnia w kratę zaprezentują swoje dania i przetwory ze szparagów. W menu m.in.: zupy szparagowe, szparagi grillowane, smażone, pieczone, z dodatkami lub bez i szparagi w różnych wariacjach kulinarnych
Szparagowa biesiada, to relaks i kuchnia w ogrodzie, warsztaty i pokazy kulinarne nie tylko dla dzieci, muzyka na żywo i zabawa na trawie.
Ten dzień dedykowany jest dzieciom, więc to dla nich przygotowaliśmy najsmaczniejsze i najlepsze atrakcje!
W programie w godz. 11.00-17.00:
- „Właściwości zdrowotne szparagów, wykorzystanie w diecie wegetariańskiej” wykład i pokaz w wyk. Teresy Pokorskiej – lokalnej zielarki
- „Zastosowanie szparagów i diecie wegetariańskiej – przykłady potraw” – pokaz kulinarny – gotowanie na żywo w wyk. Mariusza Sulikowskiego Szefa Kuchni z restauracji „Stacja Smaku”
- „Wegetariańskie dania ze szparagów – ryba ze szparagami” – pokaz kulinarny – gotowanie na żywo w wyk. pomorskiego kucharza
- „Szparagowe przystawki” – pokaz kulinarny – gotowanie na żywo i opowieści pomorskich Szefów Kuchni o szparagowych daniach
- „Wspólne sporządzanie maceratów ze szparagami” – w wyk. Teresy Pokorskiej – lokalnej zielarki
- „Zielono i szparagowo” – zupa krem ze szparagów, tartaletki z musem brokułowo-szparagowym, grillowane szparagi z gruszką, chrupiąca sałatka szparagowa z owocami i ziołami…. – profesjonalne warsztaty kulinarne dla dzieci poprowadzi Szef Kuchni Hubert Kiełbasa z restauracji „Intryga”
- „Warsztaty sporządzania ekologicznych kosmetyków na bazie olejków i hydrolatów do pielęgnacji ciała” – wspólnie z Olą Sierką – aromaterapia, zioła „Z Natury Skierka”
- Warsztaty plecenia aromatycznych dywanów dla dzieci – EkoTkactwo
- Wspólne, wielkoformatowe ręczne drukowanie tkanin drewnianymi stemplami – dla dzieci i dorosłych – Sztuka na trawie
- „Zawody w zbieraniu szparagów” – zabawa dla dzieci
- „Warsztaty kiszenia szparagów w starej kuchni” według najstarszych pomorskich przepisów, na kuchni kaflowej.
W programie również: kiermasz rękodzieła i produktów lokalnych!
Biesiada z muzyką na żywo na pomorskiej sielskiej wsi!
Przez cały dzień będzie przygrywać do tańca, zabawy i relaksu Kapela Kaszubska Tuba Band oraz lokalny akordeonista Feliks Woźniak, który zagra przedwojenne tanga i walczyki oraz melodie dla dzieci.
O godz. 13.00 – spektakl „Tajemnice glinianych dzbanków” – grupa Mozaika
Niektórzy mówią, że ten, kto zna tajemnice ziemi, powietrza i ognia, zna tajemnice świata… Mówią też, że sam Stwórca jest garncarzem, który świat, zwierzęta i ludzi ulepił. O tym wam opowiemy. I o tym jeszcze, że nie święci garnki lepią oraz o tym, że nawet pęknięty dzbanek jest po coś, tylko my często nie wiemy, po co… Poznamy tajemnice dzbanków i nauczymy was piosenek, które znają tylko garncarscy mistrzowie. Słowem, ulepimy dzbany pełne pięknych dźwięków, opowieści oraz… tańców.
Zapraszamy w nim do odkrywania świata zwanego garncarstwem, a naszymi przewodnikami w tej wędrówce są opowieści i oczywiście muzyka!
Wydarzenie odbędzie się w sobotę 1 czerwca w godzinach 10-17!
Wstęp na imprezę 10 zł (bilet upoważnia również do zwiedzania zagrody nr 8), a z okazji Dnia Dziecka – wszystkie dzieci bezpłatnie!
Wydarzenie zostało objęte patronatem Marszałka Województwa Pomorskiego Mieczysława Struka
Zgłoszenia stoisk:
- gastronomia (szparagi świeże, dania ze szparagów) tel. 785 993 597 Joanna Gołofit
- rękodzieło i inne tel. 608142690 Anna Uszyńska
UWAGA! W dniu 1 czerwca muzeum czynne będzie w godzinach 10.00-18.00, zwiedzanie nie będzie utrudnione w związku z organizowanym wydarzeniem. Bilety wstępu do muzeum według cennika dostępne w kasie.