
Samorząd Województwa Pomorskiego oraz Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie oddział Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku zapraszają na kulinarną biesiadę w Noc Muzeów 17 maja 2025.



Impreza plenerowa odbędzie się w ogrodzie w zagrodzie nr 8 Muzeum w Swołowie.
Szparagi kiedyś uchodziły za ekskluzywne, dostępne jedynie dla zamożnych warzywo, a dziś jest jednym z najsmaczniejszych i najbardziej popularnych kulinarnych symboli wiosny. Maj i czerwiec jest najlepszym czasem, aby kupić dobre, świeże i smaczne szparagi.
Zapraszamy zarówno miłośników szparagów, jak i wszystkich tych, którzy nie odkryli jeszcze smaku tych wspaniałych warzyw. Dawniej było powszechnie wykorzystywane w kuchni na Pomorzu, jednak w ostatnich latach niesłusznie zapomniane.
Podczas wydarzenia lokalni pasjonaci kulinariów, Koła Gospodyń Wiejskich oraz Gospoda Spiżarnia w kratę zaprezentują swoje dania i przetwory ze szparagów. W menu m.in.: zupy szparagowe, szparagi grillowane, smażone, pieczone, z dodatkami lub bez i szparagi w różnych wariacjach kulinarnych
Szparagowa biesiada, to relaks i kuchnia w ogrodzie, warsztaty i pokazy kulinarne, muzyka na żywo, zabawa na trawie, wspólne ognisko przy zachodzie słońca oraz zwiedzanie do późnych godzin wieczornych.
W PROGRAMIE*:
Na scenie:
- 12:00 – rozpoczęcie wydarzenia
- 12.30 – występ Kaszubskiej Kapeli Tuba Band
- 13.00 – „Wegetariańskie dania ze szparagów – ryba ze szparagami” – pokaz kulinarny – gotowanie na żywo
- 14.00 – występ Kaszubskiej Kapeli Tuba Band
- 15.00 – szparagi na ogniu – dzika kuchnia – Chwastowe Pole – przywitanie i prezentacja
- 16:00 – „Zastosowanie szparagów w codziennej diecie – przykłady potraw warzywnych” – pokaz kulinarny
- 17.00 – występ Kaszubskiej Kapeli Tuba Band
- 18:00 – „Szparagi w dawnej kuchni pomorskiej – o tradycji i korzyściach jedzenia szparagów?” – podsumowanie kulinarne
- 19:00-22.00 – Koncert muzyki klezmerskiej – zespół Sztetl
W ogrodzie:
- W godz. 14.00 – 18.00 – „Dzika biesiada z kaszebe slow life” – Chwastowe Pole – ekologiczne i zdrowotne dania szparagowe prosto z ogniska – warsztaty, degustacja i rozmowy przy ogniu (pierwsze danie: szparagi z ogniska w maśle ziołowym, drugie danie: kociołek z dzikimi szparagami i wędzonym boczkiem, trzecie danie: grillowane szparagi w cieście piwnym, czwarte danie: sałatka ze szparagami i swojskim serem)
- W godz. 14.00 – 19.00 – warsztaty kiszenia szparagów
- W godz. 20.00-22.00 – wspólne ognisko przy zachodzie słońca
Przez cały dzień:
- Gotowanie na żywo – grill i piece plenerowe – Gospoda Spiżarnia w kratę wspólnie z Pizza Pazza
- Zawody w zbieraniu szparagów – zabawa dla dzieci
- Wielkoformatowa gra planszowa „SpyGay Pomorskie”
- Kiermasz rękodzieła i produktów lokalnych (sery, oleje, kiszonki, przetwory, miody)
- Stoiska gastronomiczne – Koła Gospodyń Wiejskich serwować będą potrawy ze szparagów na ciepło i na zimno (pieczone, gotowane, zupy, przekąski)
- Muzealna kuchnia szparagowa – gotowanie na kuchni kaflowej szparagowych dań z najstarszych pomorskich przepisów – wspólne gotowanie i rozmowy o przepisach na dania ze szparagów
- 12.00-22.00 – zwiedzanie muzeum – Zagroda nr 8
*program wydarzenia może ulec zmianie
WSTĘP NA WYDARZENIE 10 ZŁ, DZIECI DO 7 LAT BEZPŁATNIE
Zgłoszenia stoisk:
- gastronomia (szparagi świeże, dania ze szparagów) oraz produkty lokalne tel. 785 993 597 Joanna Gołofit
- rękodzieło tel. 608142690 Anna Uszyńska
