Szparagowe Święto w Noc Muzeów

Samorząd Województwa Pomorskiego oraz Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie oddział Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku zapraszają na kulinarną biesiadę w Noc Muzeów 17 maja 2025.

Impreza plenerowa odbędzie się w ogrodzie w zagrodzie nr 8 Muzeum w Swołowie.

Szparagi kiedyś uchodziły za ekskluzywne, dostępne jedynie dla zamożnych warzywo, a dziś jest jednym z najsmaczniejszych i najbardziej popularnych kulinarnych symboli wiosny. Maj i czerwiec jest najlepszym czasem, aby kupić dobre, świeże i smaczne szparagi.

Zapraszamy zarówno miłośników szparagów, jak i wszystkich tych, którzy nie odkryli jeszcze smaku tych wspaniałych warzyw. Dawniej było powszechnie wykorzystywane w kuchni na Pomorzu, jednak w ostatnich latach niesłusznie zapomniane. 

Podczas wydarzenia lokalni pasjonaci kulinariów, Koła Gospodyń Wiejskich oraz Gospoda Spiżarnia w kratę zaprezentują swoje dania i przetwory ze szparagów. W menu m.in.: zupy szparagowe, szparagi grillowane, smażone, pieczone, z dodatkami lub bez i szparagi w różnych wariacjach kulinarnych

Szparagowa biesiada, to relaks i kuchnia w ogrodzie, warsztaty i pokazy kulinarne, muzyka na żywo, zabawa na trawie, wspólne ognisko przy zachodzie słońca oraz zwiedzanie do późnych godzin wieczornych.

W PROGRAMIE*:

Na scenie:

  • 12:00 – rozpoczęcie wydarzenia
  • 12.30 – występ Kaszubskiej Kapeli Tuba Band
  • 13.00 – „Wegetariańskie dania ze szparagów – ryba ze szparagami” – pokaz kulinarny – gotowanie na żywo
  • 14.00 – występ Kaszubskiej Kapeli Tuba Band
  • 15.00 – szparagi na ogniu – dzika kuchnia – Chwastowe Pole – przywitanie i prezentacja
  • 16:00 – „Zastosowanie szparagów w codziennej diecie – przykłady potraw warzywnych” – pokaz kulinarny
  • 17.00 – występ Kaszubskiej Kapeli Tuba Band
  • 18:00 – „Szparagi w dawnej kuchni pomorskiej – o tradycji i korzyściach jedzenia szparagów?” – podsumowanie kulinarne
  • 19:00-22.00  – Koncert muzyki klezmerskiej – zespół Sztetl

W ogrodzie:

  • W godz. 14.00 – 18.00 – „Dzika biesiada z kaszebe slow life” – Chwastowe Pole – ekologiczne i zdrowotne dania szparagowe prosto z ogniska – warsztaty, degustacja i rozmowy przy ogniu (pierwsze danie: szparagi z ogniska w maśle ziołowym, drugie danie: kociołek z dzikimi szparagami i wędzonym boczkiem, trzecie danie: grillowane szparagi w cieście piwnym, czwarte danie: sałatka ze szparagami i swojskim serem)
  • W godz. 14.00 – 19.00 – warsztaty kiszenia szparagów
  • W godz. 20.00-22.00 – wspólne ognisko przy zachodzie słońca

Przez cały dzień:

  • Gotowanie na żywo – grill i piece plenerowe – Gospoda Spiżarnia w kratę wspólnie z Pizza Pazza
  • Zawody w zbieraniu szparagów – zabawa dla dzieci
  • Wielkoformatowa gra planszowa „SpyGay Pomorskie
  • Kiermasz rękodzieła i produktów lokalnych (sery, oleje, kiszonki, przetwory, miody)
  • Stoiska gastronomiczneKoła Gospodyń Wiejskich serwować będą potrawy ze szparagów na ciepło i na zimno (pieczone, gotowane, zupy, przekąski)
  • Muzealna kuchnia szparagowa – gotowanie na kuchni kaflowej szparagowych dań z najstarszych pomorskich przepisów – wspólne gotowanie i rozmowy o przepisach na dania ze szparagów
  • 12.00-22.00 – zwiedzanie muzeum – Zagroda nr 8

*program wydarzenia może ulec zmianie

WSTĘP NA WYDARZENIE 10 ZŁ, DZIECI DO 7 LAT BEZPŁATNIE

Zgłoszenia stoisk:

  • gastronomia (szparagi świeże, dania ze szparagów) oraz produkty lokalne tel. 785 993 597 Joanna Gołofit
  • rękodzieło tel. 608142690 Anna Uszyńska